PONOVO RADE SVE EPIZODE!!!

Serija "Sulejman Veličanstveni" izazvala proteste u Turskoj

Turska TV serija "Sulejman Veličanstveni" koja sledeće nedelje počinje da se prikazuje na TV Prva izazvala je velike proteste građana u Turskoj kada je počela da se emituje na turskoj televiziji, prvenstveno zbog toga jer je ovog vladara predstavila kao nemoralnog čoveka, alkoholičara i ženskaroša.

Sultan Sulejman I je vladao Osmanlijskim carstvom od 1520. do 1566. godine i bio je poznat kao Kanuni (Zakonodavac) zbog mnoštva zakona koje je doneo, a naša istorija ga pamti prvenstveno kao osvajača Beograda 1521. godine. Bio je jako obrazovan, a tečno je govorio četiri jezika: srpski, arapski, persijski i čagataj (najstariji oblik turskog jezika).

Ono što je izazvalo najviše negodovanja je što je ovaj vladar u seriji prikazan sa suprugama i konkubinama u haremu, i kao veliki ljubitelj alkohola, što prkosi osnovnim principima islama, pa se po početku prikazivanja ove serije oko stotinu nezadovoljnih građana okupilo ispred Televizije "Šou", koja je emitovala seriju, i gađalo jajima zgradu. "Ovo je provokacija. Sultan Sulejman je bio pravedna i moralna ličnost", vikali su okupljeni građani.

Povodom protesta oglasio se i potpredsednik Vlade Bulent Arinc koji je izjavio  da će biti preduzete određene mere u vezi sa serijom, ali nije obećao da će biti skinuta sa prigrama. Inače, u Turskoj je na vlasti Partija pravde i razvoja koja ima islamističke korene, no prema važećem sekularnom ustavu nije zabranjeno konzumiranje alkohola. Sa stvaranjem moderne republike 1924. godine, u Turskoj je ukinuto šerijatsko pravo po kojem je svaki muškarac mogao da ima četiri supruge.

U toku protesta bila je raspisana i peticija koja je zahtevala da bude zabranjeno prikazivanje ove serije, međutim uprkos svemu ovo je bila jedna od najgledanijih serija u Turskoj.